Ďalšieho zvýšenia platov sa učitelia nedočkajú

11.11.2011 Celý región

Bratislava 10. novembra (TASR) – Ak sa Slovensko nechce vydať gréckou cestou a zvyšovať dlh, nemôže v súčasnosti zvýšiť platy učiteľom a odborným zamestnancom. Takýto verdikt si dnes vypočuli školskí odborári na rokovaní so ministrom školstva Eugenom Jurzycom (SDKÚ-DS). Zástupcovia školského odborového zväzu žiadali od ministra vysvetlenie, kde vláda našla prostriedky na zvýšenie platov zdravotných sestier, keď učiteľom tvrdila, že na vyššie platy peniaze nie sú.

\"Finančné prostriedky na krytie zvýšených nárokov na platy v zdravotníctve sú z kapitoly ministerstva zdravotníctva preklasifikované z iného účelu a nezakladajú nárok na navýšenie štátneho rozpočtu,\" tlmočil odôvodnenie ministra Jurzycu vo svojom stanovisku podpredseda školského odborového zväzu Jozef Lužák.

Ministerstvo školstva presadilo zvýšenie platov pedagógov v priemere o 5,7 percenta prostredníctvom zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorý poslanci Národnej rady SR schválili na októbrovej schôdzi. Nominálne platy učiteľov tak porastú od nového roka o deväť až 60 eur. Platová tarifa začínajúceho učiteľa sa zvýši zo 499 eur na 508,50 eura. \"To bolo maximum, ktoré bolo možné v súčasnej ekonomickej situácii navrhnúť,\" uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková po dnešnom rokovaní.

Odborári vo svojich požiadavkách prednesených na proteste v septembri tohto roka chceli, aby platy pedagógov dosiahli 1,2- až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve a tiež, aby sa investície do školstva priblížili európskemu priemeru.

Do najbližšieho zjazdu školského odborového zväzu zostávajú učitelia v štrajkovej pohotovosti. \"O ďalšom postupe rozhodne zjazd zväzu v dňoch 24. až 26.11.2011,\" avizoval Lužák. Myslí si však, že aj keby učitelia teraz vyhlásili štrajk, nič ním nedosiahnu. \"Proti komu budeme do marca štrajkovať? Proti vláde, ktorá nám nič nemôže dať? Aj po štrajku sa musí rokovať. Urobíme štrajk, prídeme na rokovanie a pani Radičová sa opýta – o čom chcete rokovať, keď som povedala, že nemám kompetencie, aby vám vláda niečo dala? A odídeme s dlhým nosom,\" uviedol podpredseda odborového zväzu pre TASR.

Platy sestier a pôrodných asistentiek sa majú od apríla 2012 zvýšiť na úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe. Zákon, ktorý to umožní, vláda schválila na stredajšom (9.11.) rokovaní.
 

Vyberte región

mark